De vernieuwde FIA ​​European Rally Trophy gaat op vrijdag 31 maart van start in Tsjechië, voor de eerste stop van een spannend programma van 20 evenementen.

De FIA ​​European Rally Trophy (ERT) is afgeweken van het vorige formaat van talrijke regionale wedstrijden en is geherstructureerd voor 2023 met rallyteams die zullen strijden in een uitgebreide evenementenkalender en voor één titel, een verandering die populair is gebleken bij zowel organisatoren als deelnemers.

ASN’s (de nationale sportautoriteiten) zijn uitgenodigd geweest om elk maximaal twee evenementen te nomineren om op een vereenvoudigde ERT-kalender te verschijnen, terwijl deelnemers hun beste zes scores kunnen tellen, maar niet beperkt zijn tot het aantal evenementen waaraan ze meedoen.

Het aantal evenementen dat op de ERT-kalender verschijnt, zal zorgvuldig worden gecontroleerd en kan in toekomstige seizoenen toenemen of afnemen, afhankelijk van de interesse van deelnemers en ASN’s. De ERT-finale waarbij de winnaar alles krijgt, wordt echter stopgezet, waardoor er één prestigieuze algemene FIA-titel voor het oprapen ligt, plus een prijs voor piloten onder de 27 aan het begin van het jaar.

Er zullen geen aparte klasse-titels zijn op basis van autoprestaties, maar er zal een coëfficiënt worden toegepast op basis van het aantal starters in Rally2-, Rally3-, Rally4-, Rally5- en RGT-auto’s. Dit geeft elke piloot de mogelijkheid om de titel te winnen, ongeacht in welke categorie auto hij of zij in de ERT rijdt.


Een Europese tour als geen ander

De FIA ​​European Rally Trophy 2023 zal worden verreden over 20 rally’s in 14 landen met rondes op gravel en asfalt. Kowax Valašská Rally ValMez in Tsjechië vormt het openingsevenement van 31 maart-2 april met de Internationale ADMV-Lausitz-Rallye in Duitsland als seizoensfinale in het weekend van 9-11 november. Er zijn evenementen in Portugal, Frankrijk, Zwitserland, Ierland, Kroatië, België, Oostenrijk, Polen, Groot-Brittannië, Bulgarije, Servië en Slovenië. Klik hier om de ERT Trophy Kalender voor 2023 te bekijken.

ERT om de deelname aan de autosport te vergroten

Een belangrijke ontwikkeling voor de regionale rallysport, de FIA ​​European Rally Trophy in een nieuw formaat, zal een platform bieden om de motorsportparticipatie te vergroten. Met verschillende landen die rondes van de ERT organiseren die niet regelmatig FIA-evenementen op dit niveau organiseren, is het te hopen dat meer functionarissen hun tijd vrijwillig zullen besteden aan het ondersteunen van hun lokale ERT-evenementen, ervaring opdoen met het organiseren van evenementen met behulp van de protocollen van de WRC en ERC en vergroten hun expertise in het proces. Tegelijkertijd, omdat ERT-evenementen traditioneel piloten en teams met internationale ervaring aantrekken, zullen deelnemers die meer gewend zijn aan nationale competities worden aangemoedigd om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen tegen meer ervaren rivalen, terwijl ze ook hun capaciteiten op een hoger niveau laten zien.

FIA Regional Rally Category Manager Jérôme Roussel: “De FIA ​​European Rally Trophy is de meest toegankelijke internationale rallyserie en we wilden er een nieuwe vorm aan geven. Er is veel analyse gedaan met de FIA ​​Rally Commissie en we zijn erg enthousiast over de lancering van dit nieuwe concept. Met één kalender die bestaat uit maximaal twee evenementen per gastland, plus een coëfficiënt die het voor elke piloot mogelijk maakt om de titel te winnen, ongeacht de auto waarin ze rijden, hebben we goede hoop dat de veranderingen een sterk ERT zullen opleveren. Maar we willen ook dat de evenementen de potentie hebben om in de toekomst in aanmerking te komen voor de ERC of WRC.”

Meer informatie op fia.com

ERT - FIA