• 58e ADAC Rallye Erzgebirge traditionele start van het DRM-seizoen
  • Sterke combinaties en topniveau, niet alleen in de elite DRM-competitie
  • Twaalf klassementsproeven moeten gedeeltelijk in het donker worden afgelegd

Zorgen voor de kampioenen!

Het Duitse rallykampioenschap begint op 31 maart met de 58e ADAC Rallye Erzgebirge. Bij de traditionele start in Saksen laten de beste Duitse rallyrijders twee dagen lang non-stop autosportactie zien. Twaalf klassementsproeven rond de stad Stollberg liggen klaar voor de deelnemers, die strijden in vier klassen. Een jaar geleden vierden de huidige Duitse kampioenen Philip Geipel en copiloot Katrin Becker hun eerste start in Saksen.

De kampioenen hebben zorgen nadat hun Škoda afgelopen weekend zwaar beschadigd raakte tijdens een voorbereidende sessie. Geipel en Becker hopen nu om de wagen tijdig hersteld te krijgen. “Het team geeft alles zodat we vrijdag kunnen starten. Dat is heel belangrijk, want elk resultaat zal belangrijk zijn”, zegt Katrin Becker.

📸 Philip Geipel.

Philip Geipel vervolgt: “Het was een thriller in 2022″. Als het werkt, zal het een zeer hecht gevecht worden gezien de hoge concurrentie. Julius Tannert en Marijan Griebel staan ​​elk aan de start met een gloednieuwe Skoda RS, wij vertrouwen op onze Skoda Fabia Rally 2 Evo van vorig jaar. Of dat genoeg is, valt nog te bezien. Christian Riedemann is weer een sterk winnende piloot en de nieuwkomers Patrik Dinkel en Nico Knacker zijn zeker goed voor een verrassing” zegt Philip Geipel, die in Plauen woont, bijna 60 kilometer verderop. Of dat genoeg is, valt nog te bezien.

Christian Riedemann is weer een sterke tegenstander en de nieuwkomers Patrik Dinkel en Nico Knacker zijn zeker goed voor een verrassing”, zegt Philip Geipel, die in Plauen woont, bijna 60 kilometer verderop.

📸 Christian Riedemann in de BMA Hyundai

De tweevoudig titelhouder en tweede in het kampioenschap, Marijan Griebel, wil samen met bijrijder Tobias Braun dit jaar de hattrick foutloos maken, maar zet zichzelf niet onder druk voor de eerste start. “De voorbereidingen zijn heel goed verlopen. Bij het veranderen van de Citroën naar de gloednieuwe Škoda Fabia RS Rally2 moest ik mijn rijtechniek wat aanpassen, maar de aanpassing is rond. Die Erze is de thuiswedstrijd van Philip en Julius. We willen het seizoen goed beginnen en vooraan eindigen. De rally’s die ik wil winnen moeten nog komen”, legt de 33-jarige uit. Julius Tannert en bijrijder Frank Christian zullen ook in de nieuwe Skoda Fabia RS Rally2 aan de start verschijnen. “Voor de Erze ligt er nog een strak testprogramma, dan kunnen we beginnen. Enkele teams kunnen hier winnen, we geven zoals altijd alles”, legt de derde van vorig jaar uit.

📸 Marijan Griebel in de nieuwe Škoda Fabia
📸 Julius Tannert

Lokale held Sepp Wiegand kandidaat-winnaar in zijn woonkamer

Ook in de DRM2-klasse voor tweewielaangedreven voertuigen zijn spannende duels te verwachten tijdens de 58e ADAC Rallye Erzgebirge. Tot de favorieten behoren titelverdediger Martin Christ en bijrijder Lina Meter in de Opel Corsa Rally4. Raffael Sulzinger, derde in het kampioenschap, heeft grootse plannen met bijrijder Lisa Kiefer in de Ford Fiesta Rally4: “We wilden in 2022 de DRM2-titel winnen, wat door verschillende incidenten niet mogelijk was. De aandrijfas brak bij de start in het Ertsgebergte, gevolgd door een lekke band de volgende dag. We hebben alles geanalyseerd en weten wat ons te doen staat. We rijden in de tuin van Sepp Wiegand. Hij is mijn favoriet. We moeten slim rijden en het kampioenschap in de gaten houden”. De eerder genoemde lokale held Sepp Wiegand werd in 2014 vice-Europees kampioen en wordt samen met Christoph Gerlich in de Opel Corsa Rally4 beschouwd als een kandidaat voor de overwinning in zijn thuisrace. Ook zijn merkcollega Jonas Ertz, die in 2022 het Pirelli Junior-klassement won, is met bijrijder Maresa Lade in staat om op het podium te eindigen.

📸 DRM – Raffael Sulzinger

Twaalf klassementsproeven en een eindfeest

135 kilometer KP’s wachten op de starters van de 58e ADAC Rallye Erzgebirge. Ongeveer 95 procent zal op asfalt worden gehouden, vijf procent op gravel. De piloten moeten acht KP’s afleggen. Verder staan ​​er vier circuit-ritten op het programma, waarvan die in de omgeving van het vliegveld Jahnsdorf overzichtelijk is voor de toeschouwers. De etappe van vrijdag vindt grotendeels in het donker plaats. Pas om 18.25 uur gaat het startschot op Markt Stollberg 20 minuten later begint de eerste klassementsproef in Gablenz. Zaterdagochtend om 8.57 uur gaat de vijfde etappe verder in Amtsberg, de finish is om 19.05 uur op Markt Stollberg. Daarna worden de winnaars van de 58e ADAC Rallye Erzgebirge gehuldigd in “Arnolds Café Am Airport” (Jahnsdorf). Daarna volgt een rallyfeest met deelnemers, fans en helpers. Toegang is gratis.

31. Maart/01.April 2023ADAC Rallye Erzgebirge
05./06. Mei 2023ADAC ACTRONICS Rallye Sulingen
09./10. Juni 2023Rallye ADAC Mittelrhein
18./19. Augustus 2023ADAC Saarland-Pfalz Rallye
29./30. September 2023ADAC Rallye Stemweder Berg
DRM Kalender 2023