Misschien is het jeugdnostalgie …. Misschien is het iets anders. Maar als 50-plusser doet het me toch iets te vernemen dat rally-piloot “Pedro” alias Noël Raphaël Van Assche deze week is overleden.

Wie begin de jaren 70 de rallysport al volgde zal zeker nog gehoord hebben van “Pedro”-“Jimmy” …. Twee pseudo-namen voor 2 toppers in de Belgische rallysport in de 70-er jaren.

Als kind stond ik met open mond te kijken naar de exploten van dit duo. Ik moet toegeven … misschien wat begeesterd door hun namen van wie zijn dat nu eigenlijk en waarom staan hun namen tussen ” “… Maar ik wist niet beter! Een stukje rally-rijden kon die Pedro wel. “Pedro” is deze week van ons heengegaan …. misschien niet de grootste naam in de rally-wereld en wat teruggedrongen door een grote legende als Gilbert Staepelaere in die periode. Als tiener zag ik dit duo toen ik met mijn al-even-rally-gekke neef Dirk al van ’s morgens vroeg op de Kemmelberg stond voor de 24-uren van Ieper. Het ga je goed “Pedro” ….

“Pedro” begon zijn rally-carrière eind de jaren zestig voornamelijk in Noord-Frankrijk en de Westhoek en was een fervente BMW-rijder. Hij wist in 1971 en 1972 de Rally van Ieper te winnen. Won in die periode ook de 12uren van Oostende, de toen legendarische Circuit des Ardennes, de Boucles de Spa en het Criterium Bianchi.

📸 Targa Florio Ieper en Walter Toorré