• De nieuwe Škoda Fabia RS Rally2 wint WRC2 tijdens zijn eerste gravel-optreden in het FIA World Rally Championship.
  • Het delen van een Škoda Fabia RS Rally2 van team Toksport WRT, de Brit Gus Greensmith en bijrijder Jonas Andersson uit Zweden starten hun WRC2-campagne met een overtuigende categorie-overwinning.
  • Regerend WRC2-kampioenen Emil Lindholm & Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) eindigen als tweede van de categorie bij hun Mexicaanse debuut.
  • Na bijna twee minuten te hebben verloren door een lekke band, vechten Oliver Solberg en bijrijder Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) terug naar de derde positie in WRC2.

Vijf weken na zijn eerste WRC2-overwinning in de Rally van Zweden, won de nieuwe Škoda Fabia RS Rally2 ook de categorie tijdens de eerste gravel-rally van het FIA World Rally Championship (WRC). De Brit Gus Greensmith en bijrijder Jonas Andersson uit Zweden konden zegevierden in de Guanajuato Rally México. Vooral opmerkelijk: de derde ronde van het seizoen 2023 was het allereerste WRC-evenement voor Gus Greensmith, zowel aan het stuur van een Škoda alsook met de Zweedse bijrijder Jonas Andersson.

📸 Škoda Motorsport

Niet alleen was de Škoda Fabia RS Rally2 relatief nieuw voor Gus Greensmith. Hij kende de auto alleen van een testsessie en een lokale rally in Portugal. De 26-jarige Londenaar, die vorig jaar streed in een veel krachtigere Rally1-wagen, moest ook wennen aan de Zweedse bijrijder Jonas Andersson. Het duurde niet lang voor de nieuw gevormde bemanning. Greensmith/Andersson namen de leiding na proef 6 en bleef daar voor de rest van de 23 snelheidsproeven. “De hele rally was voor mij onder controle. Toen we moesten pushen werd dat gedaan. Daarna ging het er alleen om te controleren en fouten te vermijden. Het is de perfecte manier om het jaar te beginnen” merkte Greensmith op. Het Brits-Zweedse duo eindigde zelfs als zesde overall – alweer een opmerkelijke prestatie voor een WRC2-deelnemer. Ondanks hun debuut in het Mexicaanse WRC-evenement, namen Emil Lindholm en bijrijder Reeta Hämäläinen de leiding. Op donderdag wonnen ze de Super-Specials in het historische stadscentrum van Guanajuato. Lindholm wist de voorsprong te verdedigen tijdens de eerste graveletappes op vrijdagochtend. Maar na de servicepauze verloor hij op de een of andere manier zijn momentum terwijl teamgenoot Gus Greensmith een versnelling hoger leek te schakelen.

📸 Škoda Motorsport

Op dat moment vocht Oliver Solberg met Ford-piloot Adrien Fourmaux om de tweede plaats in WRC2. In etappe 8 beschadigde Solberg een band van zijn Toksport WRT-Škoda Fabia RS Rally2 en verloor zo bijna twee
minuten. Met een reeks snelste tijden klommen Solberg en de Britse bijrijder Elliott Edmondson tijdens de zaterdag-etappe terug naar de vierde positie. Intussen werden Lindholm/Hämäläinen derde.
Maar het duel om de tweede en derde plek was nog niet beslecht. Adrien Fourmaux – het grootste deel van de rally als tweede – werd vertraagd door een technisch probleem in etappe 21, het volledige Škoda-podium was een feit!

Lindholm/Hämäläinen bereikten de finish met 32,9 seconden achterstand op Greensmith/Andersson. “We hebben gedaan wat we konden. Maar we moeten eerlijk zijn: het kwam min of meer doordat de andere teams problemen hadden. Op het einde kwam het gevaar nog van Oliver Solberg. “Helaas kwamen we een motorprobleem nadat ik midden op de weg over een grote rots was gereden. We konden dus niet vechten voor de tweede positie” legde Solberg uit aan de finish van de voorlaatste etappe. “Maar P3 is geweldig voor het kampioenschap toch” voegde hij er bij de finish aan toe. En gelijk had hij: de derde plaats was genoeg voor de 21-jarige zoon van Petter Solberg om de algemene leiding te pakken van het WRC2 rijderskampioenschap.
In de uiteindelijke WRC2-uitslag was zelfs een Škoda 1-2-3-4 te zien. De vierde plaats ging naar Kajetan
Kajetanowicz en bijrijder Maciej Szczepaniak uit Polen in de Škoda Fabia van het ORLEN Rally Team Rally2 evo.
De volgende stop voor de WRC2-deelnemers is het eerste pure asfalt-evenement van het seizoen, Rally Croatia (20-
24 april 2023) die plaatsvindt op de wegen in de buurt van de hoofdstad Zagreb.

📸 Škoda Motorsport

Guanajuato Rally México, 16-19 maart 2023

Uitslag WRC2:

1. Gus Greensmith/Jonas Andersson (GBR/ZWE), Škoda Fabia RS Rally2, 3:28:40,9 uur

2. Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (FIN/FIN), Škoda Fabia RS Rally2, +32.9s

3. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (SWE/GBR), Škoda Fabia RS Rally2, +1m 06.2s

4. Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (POL/POL), Škoda Fabia Rally2 evo, +3m25.1s

5. Martin Prokop/Michal Ernst (CZE/CZE), Ford Fiesta MkII Rally2, +6m24.4s

6. Jorge Fontena Martinez/Alberto Alvarez Nicholson (CHL/ARG), Škoda Fabia Rally2, +15m35.4s

Nummer van de rally: 19 Drie Škoda-teams domineerden WRC2: Gus Greensmith/Jonas Andersson, Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen en Oliver Solberg/Elliott Edmondson wonnen alle 19 proeven.

WRC2 Drivers Championship na 3 Rally’s:

1. Oliver Solberg (Skoda) 43p

2. Yohan Rossel (Citroen) 28p

3. Emil Lindholm (Skoda) 28p

4. Gus Greensmith (Skoda) 26p

Bron & 📸 Škoda Motorsport 2023