Ze zijn niet gezwicht onder de druk! Zonder verpinken baanden Maxime Potty en Renaud Herman zich een weg over de vier proeven van de derde lus van de South Belgian Rally. Ze bevestigden niet alleen de snelheid die ze in Sint-Truiden hadden getoond, want ditmaal stond niets of niemand een eerste nationale zege voor het duo van de Citroën C3 Rally2 PH Sport in de weg!

“Het is de beloning voor een project van lange adem, dat vorig jaar begon met deze wagen”, reageerde Maxime Potty nadat hij van het dak van zijn bolide was gesprongen. “Het was een moeilijke rally, waarin we een heel hoog ritme aan de dag moesten leggen. De zege is binnen en het is super om zoveel punten te scoren in het kampioenschap. Laat het vervolg maar komen!”

Cédric De Cecco (Citroën) was de pechvogel van de dag. Hij verdween uit de wedstrijd na een snelheidsovertreding tussen de proeven, waardoor Cédric Cherain (Hyundai) voor de tweede opeenvolgende maal de punten van de tweede plek in het BRC-klassement scoorde. “Bravo Maxime, hij was eens te meer indrukwekkend”, legt de Luikenaar uit. “Vandaag was de snelheid op de afspraak, maar we verloren wat tijd vanochtend. Hij verdient de zege, hij heeft namelijk een grote stap voorwaarts gezet en kent de wagen als zijn broekzak. Alleen een perfecte wedstrijd zal ons in staat stellen om hem tot het einde te bekampen…”

Na een moeilijke dag ging Adrian Fernémont (Skoda) met de bronzen medaille naar huis in Vresse-sur-Semois… “Een rally die beter eindigde dan hij begonnen was”, analyseert de dubbele Belgische kampioen. “De bandenslijtage bezorgde me vandaag wat problemen, maar de chrono’s in de tweede helft van de wedstrijd hebben me gerustgesteld.”

Van een knappe prestatie was er ook sprake bij Bastien Rouard (Hyundai), die zijn tweede rally in de BMA-kleuren afsloot met een solide vierde plaats. Met daarbovenop enkele gelijkaardige tijden in vergelijking met de koplopers. “In amper twee wedstrijden hebben we onophoudelijk vooruitgang geboekt met dit team en deze auto”, legt Bastien uit. “Veelbelovend voor de toekomst, dat staat vast…”

De top 5 aan de aankomst werd vervolledigd door Niels Reynvoet, die debuteerde met de Citroën C3 Rally2 en dat op een voor hem ongewoon parcours. De jonge Vlaming deed beter dan de andere C3 Rally2 van Roger Hodenius, van wie de progressie eveneens indrukwekkend is en bekroond werd met de zege in de BRC Master Cup. Daarachter eindigde Tobias Brüls derde in het klassement van de C3 Rally2 Cup, hoewel hij sinds de East Belgian Rally 2022 niet meer gereden had.

Nadat Romain Delhez in de tweede helft van de dag had genoten van een beter presterende Porsche 991 GT3, profiteerde hij van een crash van Christophe Daco (Porsche 997 GT3) om de zege weg te kapen in RGT, terwijl Marvyn Henrard (Porsche 997 GT3) vrede moest nemen met de bronzen medaille na zware remproblemen, maar ook na een spectaculaire schuiver.

Emile Breittmayer (Skoda) en Thibaud Mazuin (Skoda) vervolledigden de top 10, met net daarbuiten de Duitser Marijan Griebel (Peugeot 208 Rally4), die de winnaar werd van een indrukwekkend duel met de Oostenrijker Julian Wagner (Peugeot 208 Rally4) in de jacht op de zege in Stellantis Motorsport Rally Cup. Fred Caprasse (Peugeot 208 Rally4) was er de derde man op het podium, voor de jonge en veelbelovende Tom Heindrichs (Opel Corsa Rally4), halfbroer van Thierry Neuville en winnaar in het Junior BRC! De lat lag dus bijzonder hoog!

Franky Boulat (BMW M3 E36) had het laatste woord in de Moood M-Cup, waar de motor van Bjorn Syx (BMW M3 E30) de geest gaf in de allerlaatste proef. Philip Lommers (BMW M3 E36) werd daarom de eerste achtervolger.

Laurent Mottet (Peugeot 306) zegevierde in de BRC 2WD Trophy, net als Charles-Antoine Hastir de erg competitieve RC5-klasse op zijn naam schreef. Sébastien Incardona (Ford Escort Mk2) was goed voor de overwinning in het Historic BRC.

Het doek is gevallen over de editie 2023 van de South Belgian Rally, waarvan het parcours en de organisatie unaniem werden geapprecieerd door de deelnemers. DG Sport richt zich voortaan op de lange voorbereiding van de Spa Rally, die eens te meer als finale zal dienen voor het Belgian Rally Championship tijdens het laatste weekend van november…

Bron DG Sport Media