Het M-Sport Ford World Rally Team keert terug naar de uitdagende gravelwegen van de Rally of México, de derde ronde van het FIA World Rally Championship 2023.

Het evenement van dit jaar zal het Noord-Amerikaanse debuut zijn van de Ford Puma Hybrid Rally1, die de unieke uitdagingen van de Rally México aangaat in de bekwame handen van Ott Tänak en Pierre-Louis Loubet.

Rally México wordt sinds 2020 niet meer verreden en staat bekend om zijn grote hoogten en verzengende temperaturen, wat een technische en fysieke uitdaging vormt voor zowel de bemanning als de Puma Hybrid Rally1. Mexico markeert het eerste gravelevenement van het seizoen 2023, het meest voorkomende WRC-oppervlaktype, en het hebben van een competitieve gravelauto vanaf het begin was een belangrijk doel voor het team tijdens het testen.

M-Sport Puma Gravel

Het team gaat met Tänak en bijrijder Martin Järveoja met nieuwe energie van de overwinning in de Rally van Zweden naar Mexico en katapulteert zichzelf naar de top van het kampioenschap tijdens hun tweede WRC-uitje in een Puma. Tänak’s indrukwekkende prestaties en vastberadenheid hebben hem gepositioneerd als een van de beste kanshebbers voor het FIA World Rally Championship 2023, waarbij zijn overwinning in Zweden hem nog meer motiveert voor de titel.

Voor Pierre-Louis Loubet wordt het de eerste keer dat hij deelneemt aan de Rally México. Het team is verheugd om Loubet in Mexico te zien na zijn gravelprestaties in 2022, waarin hij voor het eerst in zijn carrière een rally leidde en tegelijkertijd zijn eerste WRC-etappe-overwinning behaalde.

Tänak en Loubet voltooiden onlangs een pre-event test in Spanje op hoogte in een poging om enkele van de omstandigheden van Rally México na te bootsen. Beide piloten genoten van probleemloze dagen terwijl ze cruciale kilometers maakten en veel werk verrichtten aan het afstellen van het chassis en de transmissie.

Adrien Fourmaux en Alexandre Coria voegen zich bij het team in de Rally México en maken hun tweede WRC2-optreden van het seizoen in een Fiesta Rally2. Hoewel het de eerste Rally México van de Franse bemanning is, hebben ze belangrijke ervaring en kennis van het wegdek van het evenement nadat ze in 2022 als tweede overall eindigden in de Rally of Nations Guanajuato.

Richard Millener, M-Sport Ford Team Principal: “Het is geweldig om dit jaar terug te gaan naar Mexico, het evenement is een moderne klassieker geworden in het WRC en we hebben gemist dat we er de afgelopen twee jaar niet zijn geweest. Uit de feedback van de piloten en het testteam blijkt dat we vertrouwen hebben in het vermogen van de Puma om de zware omstandigheden aan te pakken die typisch zijn voor Mexico. Ott’s recente overwinning in Zweden heeft ons momentum gegeven en we zijn klaar om dat door te trekken naar de komende ronde. We hebben gedaan wat we konden om de unieke uitdaging van Mexico aan te gaan, de inspanning en toewijding van het team bij het voorbereiden van de auto’s voor Mexico was ongeëvenaard, aangezien we vastbesloten zijn om het succes van Zweden voort te zetten.”

Ott Tänak, M-Sport Ford World Rally Driver: “Tijdens het testen was het mijn allereerste keer op gravel in de Puma Rally1 en het was erg belangrijk om zoveel mogelijk te ontdekken. Aangezien de meeste rally’s op gravel zijn, hebben we besloten om twee testdagen in Spanje te doen. Het team werkt hard om te blijven verbeteren, maar om echt te begrijpen waar we nu staan, moeten we eerst een gravelrally rijden.

Ott Tänak M-Sport Ford 2023

“De belangrijkste uitdaging voor Mexico is de combinatie van hoogte en temperatuur. Door de grote hoogte wordt het vermogen verminderd waardoor het gedrag van de auto behoorlijk verschilt. De wegen in Mexico zijn echt leuk, er zijn etappes die erg technisch zijn en het voelt alsof we ze voor altijd rijden in de hoge temperaturen, maar er zijn ook snellere secties met grote compressies en sprongen. Aangezien we het kampioenschap leiden, moeten we als eerste op de weg beginnen in Rally México, het zou een goede plek kunnen zijn om te beginnen als het regent, maar ik weet niet zeker of ik zo’n goede (regen)danser ben om de regen in een plek waar het bijna nooit regent!”

Pierre-Louis Loubet, M-Sport Ford World Rally Driver: “Het wordt de eerste keer dat ik deelneem aan een rally buiten Europa, dat wordt weer een nieuwe ervaring voor mij. Het is opwindend om weer op gravel te gaan, aangezien mijn tempo op gravel goed is, dus mijn doel is om een sterk resultaat te behalen in Mexico.

“Ik denk dat mijn ervaringen met Griekenland en Sardinië vorig jaar me zullen helpen; dingen veranderen van rally tot rally, maar ervaring helpt altijd enorm. De voorbereiding voor deze rally is goed geweest, aangezien hij al zo lang aan de gang is en er veel materiaal beschikbaar is om me te helpen de wegen te bestuderen. De test was prima, ik ben er erg blij mee, want ik heb het gevoel teruggevonden dat ik vorig jaar in Griekenland had en de auto voelde erg sterk aan. Ik denk dat we alles hebben wat we nodig hebben om goede dingen te doen en het tempo te hebben, dus laten we eens kijken.”

Pierre-Louis Loubet M-Sport Ford 2023

Adrien Fourmaux, M-Sport Ford WRC2 World Rally Driver: “Het wordt mijn tweede keer in Mexico, vorig jaar heb ik daar deelgenomen aan de Rally of Nations en als tweede geëindigd, dus ik ben blij om daar weer in een rallyauto te zijn. . Na ons resultaat in Monte-Carlo is onze verwachting dat we zullen vechten voor het best mogelijke resultaat aangezien we de punten nodig hebben voor het kampioenschap. We weten dat het altijd een zware rally is in Mexico omdat het erg zwaar is voor de auto’s, dus het zal voor iedereen een grote uitdaging zijn. Ik ben erg blij dat ik weer in de Fiesta Rally2 mag rijden en ik kan niet wachten om weer de graveletappes op te gaan!”