Na een discussie tijdens de World Motor Sport Council van vorige week in Bahrein, heeft het bestuursorgaan een nieuwe regel goedgekeurd die vanaf 1 mei van kracht wordt.

Het nieuwe reglement vereist dat de WRC-teams Toyota, Hyundai en M-Sport-Ford een geluidmodule in hun respectievelijke auto’s monteren, die minimaal 80 dB geluid moet produceren in een open ruimte op twee meter van de voorkant en van de achterkant van de auto en op een hoogte van één meter vanaf de grond.

De geluidsmodule wordt geactiveerd wanneer de EV-modus is ingeschakeld en wordt uitgeschakeld wanneer de voertuigsnelheid hoger is dan 30 km/u.

Het is duidelijk dat de wijziging van de voorschriften is gemaakt om veiligheidsredenen. Na de versoepeling van de Covid19-protocollen lopen er nu meer mensen in en rond de auto’s op service-parken. De kwestie van geluid wanneer de EV-modus is ingeschakeld, kwam echter aan de orde tijdens een media-briefing tijdens de Monte Carlo Rally in januari ll.

Rally Portugal (11-14 mei) is de eerste ronde waar de nieuwe regel wordt toegepast.

Info: WRC.com