Het weekend van 23 en 24 juni zal dit jaar opnieuw in het teken staan van de Ardeca Ypres Rally. Na twee uitzonderlijke edities georganiseerd in het FIA World Rally Championship, zal de topwedstrijd met FIA-label dit seizoen meetellen voor het Kroon-Oil Belgian Rally Championship en het British Rally Championship.

Zoals eerder aangekondigd, keert de Ardeca Ypres Rally terug naar zijn vertrouwde datum eind juni. Ook de Ypres Historic Rally, vorig jaar georganiseerd tegelijkertijd met de Ypres Rally Regularity, zal dezelfde beweging maken naar het weekend van 23 en 24 juni.
“Een belangrijke reglementswijziging ligt aan de basis van die beslissing,” vertelt Alain Penasse, voorzitter van Club Superstage. “Vorig jaar werden de afgesloten klassementsproeven van de Ypres Historic Rally gebruikt als closed road stages met een wat sportievere gemiddelde snelheid in de regelmatigheidswedstrijd. Dat is niet meer mogelijk met de nieuwe regelgeving. Vandaar dat we beslist hebben om de Ypres Historic Rally opnieuw samen met de Ardeca Ypres Rally te organiseren in juni.”

De grote lijnen van de Ardeca Ypres Rally zijn al gekend. De verkenningen vinden plaats op woensdag 21 en donderdag 22 juni. Op donderdagavond is er de traditionele shakedown met qualifying stage in Nieuwkerke. Na de ceremoniële start op de Grote Markt om 15h10, opent de wedstrijd vrijdagavond met 2 lussen van 4 proeven: Westouter (7,32 km), Kemmelberg (13,31 km), Mesen-Middelhoek (7,08) en Langemark (9,44 km). Rond 22h wordt de eerste etappe van 74,30 km tegen de klok afgesloten.

Zaterdag volgen vanaf 10h nog 10 klassementsproeven, wat het totaal op 221 km brengt. Na 2 lussen van 4 proeven, Reninge (15 km), Watou (11,48 km), Dikkebus (11,46 km) en Hollebeke (22,32 km), volgt nog een derde doortocht in Reninge en Watou. Die laatste proef zal fungeren als Powerstage. Het finishpodium is voorzien kort na 20h.

Ondertussen werken de vrijwilligers van Club Superstage hard aan de voorbereiding van hun eerste evenement van het seizoen, de Station Le Seau Monteberg Rally op zondag 7 mei, met opnieuw de finish op de Grote Markt van Poperinge.

Ypres Rally 2023

Info en foto: VZW Superstage