Deze week is het FIA European Rally Championship in Fafe. Hier zijn enkele feiten over het openingsevenement van het seizoen 2023, de Rally Serras de Fafe, Felgueiras, Boticas, Vieira do Minho en Cabeceiras de Basto. Een opener met maar liefst 55 deelnemers. Van die 55 komen er 42 in aanmerking voor ERC-punten, waarvan 37 in Rally2-auto’s van Citroën, Hyundai, M-Sport (Ford) en Škoda en uitgerust met banden van de officiële ERC-fabrikanten Michelin, MRF, Pirelli en mogelijks binnenkort ook Hankook.

Wat zit er in een naam? De langer dan gebruikelijke naam van de ERC-seizoensopener 2023 komt van de betrokkenheid van de gemeenten Fafe, Felgueiras, Boticas, Vieira do Minho en Cabeceiras de Basto.

De grote winnaar: Fernando Peres, met een totaal van zes overwinningen heeft het Fafe-record. Bruno Magalhães en Carlos Bica staan op de tweede plaats met drie overwinningen.

Zesendertig en meer: Bica was de winnaar toen in 1988 de eerste Fafe-rally plaatsvond onder de vlag van Rally do Porto. De editie van dit jaar is de 36e editie en de derde die meetelt voor ERC-punten.

Beroemde winnaars: twee piloten met WRC-roots hebben gewonnen in Fafe. Dani Sordo zegevierde in 2019 en Andreas Mikkelsen (foto) pakte de overwinning in 2021, het eerste optreden van het evenement in het ERC.

Andreas Mikkelsen | FIA ERC

Fans eerst: Rallysport is zo belangrijk in Fafe dat er een museum is, het Museu do Rali, dat de langdurige band van de sport met de stad viert.

Een geweldige plek om te jumpen: de Lameirinha-proef – met de iconische Pedra Sentada-jump – is intrinsiek verbonden met het evenement en maakt deel uit van de wereldwijde rally-folklore.

Kort en goed: met een lengte van 1,43 kilometer is de SSS Fafe de kortste proef van de rally, terwijl de 15,05 kilometer lange Boticas / Sra. do Monte-proef de langste test is van het evenement.

Spaanse winst: Nil Solans uit Spanje sloot zich aan bij landgenoot Sordo en de Noor Mikkelsen als de enige niet-Portugese winnaars van het evenement toen hij als eerste eindigde in 2022.

De ERC-kalender 2023 in kaart gebracht

Lokale jongen: Fafe is niet alleen de thuisbasis van de Portugese ronde van de ERC, het is ook de thuisbasis van bijrijder Hugo Magalhães, die in oktober 2020 een speciale erkenning ontving voor zijn prestaties in de rallysport en zijn ambassadeursrol. In 2013 behaalde hij samen met Bernado Sousa de overwinning in de Fafe-rally.

Voel de kracht: vorig seizoen werd er geschiedenis geschreven in Fafe toen de eerste Power Stage van het ERC plaatsvond. Ken Torn en bijrijder Kauri Pannas klokten de snelste tijd in een Ford Fiesta Rally2.

De timing ( hierboven) en deelnemers ( onder )

Bron ERC Media / website ERC